MexicoNieuws uit onze kinderdorpenDe impact van uw steun op de kinderen

021c7634-80da-4c88-a844-cd4a87a24fd6
De impact van uw steun op de kinderen van ons kinderdorp Patmos in Congo

Dit is een interview met Désiré Murhama, de projectleider in Congo, waarin we hem vragen hebben gesteld over hoe belangrijk de van steun voor de kinderen is.

Hoe belangrijk is het voor de kinderen om in een gezinsverband op te kunnen groeien en wat zijn de voordelen voor de kinderen?

Voor een kind kan opgroeien best eng zijn. De wereld om ons heen is complex en bijzonder wat maakt dat het soms allemaal moeilijk te begrijpen is. Dat is waar het gezinsverband om de hoek komt kijken. Want een gezin geeft het kind de bouwblokken die het nodig heeft om straks de wereld in te kunnen gaan. Het kind vormt zijn eigen persoon, geholpen door de normen en waarden die door de huisouders worden meegegeven. Deze normen en waarden neemt een kind mee als hij/zij in de toekomst zelf een gezin zal gaan opbouwen. Wanneer een huisouder hun kind positief en met respect behandeld en daarnaast goed communiceert, zal het kind dit later in zijn eigen gezin voortzetten. Door tijd door te brengen met het gezin worden de kinderen ook socialer waardoor ze in de toekomst meer kans op nieuwe contacten hebben.

Ook is het gezinsverband goed voor het zelfvertrouwen van het kind. Opgroeien in een stabiele omgeving geeft het kind de kans om zelfstandig de wereld in te gaan zonder het gevoel te hebben geen “backup” te hebben. Naast het zelfvertrouwen groeien ook de communicatieve vaardigheden. Dit geeft dus aan dat de huisouders van groot belang zijn in de opvoeding van de kinderen.Ook helpen en motiveren ze de kinderen met betrekking tot hun schoolwerk waardoor het beter gaat op school.

Wat zijn de voordelen voor de huismoeders die zorgen voor de kinderen in het kinderdorp Patmos?

Het geeft de huismoeders veel voldoening om voor de kinderen te kunnen zorgen. Het werkt twee kanten op. De moeders helpen de kinderen met een goede opvoeding en de kinderen helpen de moeders te groeien als mens. Om 24 uur per dag voor de kinderen te kunnen zorgen zijn er moeders nodig die geduldig en lief voor de kinderen zijn. Tegelijkertijd is het ook vaak een ontdekkingsreis van de huismoeder als het gaat over haar eigen persoon. Je leert jezelf ook beter kennen! Zo kun je bijvoorbeeld erachter komen dat zaken je irriteren waarvan je dat nooit wist. Of dat je meer liefde kunt geven dan dat je je ooit had voorgesteld.

Van de kinderen kun je soms ook erg veel leren. Soms indirect, als je een eindeloos gesprek hebt waarom de lucht nu eigenlijk blauw is of hoe een vis kan ademen onder water! Maar soms ook wanneer ze de grenzen opzoeken. De huisouders moeten dan geduldig blijven maar toch de grenzen aangeven op een positieve manier.

Een gezin is op vele manieren goed om veel redenen. Een familie versterken de vaardigheden en kwaliteiten van een kind, terwijl het kind het gezin dingen laat zien die zij wellicht niet wisten of bedacht hadden. Iedereen heeft recht op een gezin, een gezin wat bij ieder lid het beste naar boven brengt.

Wat zie je veranderen nadat de kinderen aankomen in het kinderdorp?

De verandering die we zien nadat kinderen aankomen in het kinderdorp is erg positief. Als ze aankomen zijn ze meestal wees, verlaten, ondervoed, ziek en/of hebben ze erg honger. Veel van hen kunnen nog niet eens lopen terwijl ze daar wel de leeftijd voor hebben. De positieve verandering gebeurt wanneer ze de nodige zorg krijgen, medicijnen, voeding en geestelijke ondersteuning door hun nieuwe huisouders. Ze krijgen kleding en een veilige omgeving om in te wonen en naar school te gaan.

Als je al deze zaken bij elkaar optelt dan zie je de kinderen weer goed groeien en beter worden. Van zieke kinderen die anders dood zouden gaan veranderen ze in charmante, gezonde en goed gevoede kinderen.

Hier een prachtig voorbeeld: Toen Elise aankan in ons kinderdorp dachten alle medewerkers dat ze het niet zou gaan halen. Niemand verwachtte namelijk dat gezien haar slechte toestand zij ooit beter kon worden. Ze was enorm mager en had een groot hoofd. Ze was letterlijk vel over been. Haar ouders waren omgekomen en niemand wilde voor haar zorgen.

Maar met alle middelen en liefde die we hadden is het toch gelukt om Elise er bovenop te laten komen en haar te laten veranderen in een charmante en prachtige meid!! Goddank is het gelukt en zijn wij erg dankbaar voor alle steun die we hebben gehad.

Hoe belangrijk is educatie voor de kinderen?

Ten eerste: Scholing geeft het kind zelfdiscipline, verantwoordelijkheidsgevoel, onderling teamwerk, en maakt kinderen sociaal. Het helpt een kind om zelfvertrouwen te krijgen en goede besluiten te kunnen maken. Elk kind heeft recht op scholing en om een gelukkig leven te krijgen en de uitdagingen van het leven aan te kunnen. Onze ervaring is dat kinderen uit ons kinderdorp die het voortgezette onderwijs hebben afgerond meer succes hebben dan kinderen die dat niet hebben gedaan. Goed onderwijs maakt dat kinderen meer kansen krijgen en meer zelfvertrouwen hebben. Onderwijs geeft hen een mooie toekomst en helpt hen om hun dromen waar te maken. Daarom moeten ouders ervoor zorgen dat kinderen het juiste onderwijs krijgen! Wij zijn de teamleden van ICC en Internationale Kinderhulp erg dankbaar dat ze hier net zo over denken en hierbij zo goed ondersteunen!

Wat gebeurt er in Congo waarover je zorgen maakt?

In het algemeen is de groeiende onzekerheid mijn grootste zorg. De oorlogen hebben de prijzen enorm omhoog gestuwd. Zaken als voeding, kleding, constructie-materialen zijn onbetaalbaar geworden. Dit resulteert weer in massa-moorden, ongeregeldheden, hoge belastingen etc. Eilandbewoners (net als wij) hebben te maken met hoge brandstofprijzen waardoor we niet meer per boot kunnen reizen. Hierdoor kunnen we ook niet zo goed meer ons kinderdorp bevoorraden. Aan de andere kant zijn de lonen niet zo snel gestegen (in vergelijking tot de algehele prijsstijgingen). De prijzen zijn zo ongeveer verdrievoudigd waardoor onze medewerkers niet meer die zaken kunnen kopen welke ze nodig hebben om te leven. Echt elke inwoner van Congo heeft hiermee te maken.

Hoe belangrijk zijn de donateurs van Internationale Kinderhulp?

De donaties zijn heel erg belangrijk voor onze kinderen en medewerkers. De medewerkers zorgen ervoor dat de kinderen gezond blijven, dat ze naar school kunnen gaan en kunnen eten. Ze zorgen dat de kinderen kleding krijgen en in een veilig kinderdorp kunnen wonen.

Is er nog iets wat je zou willen delen met de donateurs?

Namens iedereen in ons kinderdorp ben ik heel erg dankbaar voor alle acties, donaties en steun van de donateurs! Zo zorgen we dat de kleine kinderen een nieuwe kans krijgen om te overleven. De donateurs zijn de redders in nood! Ik bid dat de steun door kan blijven gaan. De kinderen in het project vinden het altijd leuk om verhalen te horen van de donateurs “vanuit die verre landen”. Ze vinden het superleuk als er post voor ze binnenkomt, of een tekening of foto. Ze snappen heel goed dat de mogelijkheden die ze krijgen worden mogelijk gemaakt door de donateurs. Het geeft hen het gevoel zelfs in het buitenland FAMILIE te hebben!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *